Esenyurt Planları İBB Meclis’ini karıştırdı

İBB Meclisi’nde geçen yıl CHP’nin gece yarısına kadar oturma eylemi yaptığı Esenyurt’la ilgili planlar, bugün yine İBB Meclisi’ni karıştırdı.İBB Meclisi İkinci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği ve Esenyurt Planları’nın gündeme geleceği bu günkü İBB Meclis oturum gergin başladı. Ak Parti ile CHP’li Meclis üyeleri arasında yer yer sert tartışmalara neden olan ve karşılıklı söz düellosuna dönüşen Esenyurt’la ilgili yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendiren ve vatandaşların mağduriyetlerini gidermeye yönelik hazırlan 1/5000 Ölçekli Esenyurt Tem Güneyi Nazım İmar Planı, İBB Meclisi’nde CHP’li üyelerin ret oyuna karşılık, Ak Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP ilçe başkanları ile Esenyurtluların da izlediği Meclis’te Esenyurt planlarının onaylanmasını CHP grubu alkışla protesto edip, Meclis salonunu terk etti. Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, AK Partili üyelerini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle vurup, sözkonusu planın Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun hukuksuz uygulamalarını kurtarmaya yönelik olduğunu ileri sürüp, geçen yıl olduğu gibi bu gece yarısına kadar Meclis’te oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Oylama sonrası, Meclis kürsüsünün önü ile izleyicilerin olduğu bölümde bir süre arbede yaşandı.

KOCABAŞ: İLÇENİN TAMAMINI KAPSAYAN BÜTÜNCÜL PLAN YAPTIK

Esenyurt’la ilgili gündem maddesinin AK Parti’nin önergesiyle öne alınmasına karşı çıkan CHP’liler, aykırı teklifle Esenyurt Planları’nın en son görüşülmesini istemesi sonuç vermedi.
Meclise planlarla ilgili bilgi veren İBB İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, bölge planının 4 kez mahkemelerce iptal edildiğini ve ilçeye bugüne kadar ilçeye ait bütüncül hiçbir planının olmadığını hatırlatarak, ilk defa Esenyurt’un tamamını kapsayan, 1/100 binlik Çevre Planı ile uyumlu, okul ve dini tesis alanlarıyla ilgili dengelerin kurulduğu bir plan yaptıklarını söyledi. Kocabaş, hazırladıkları planın Esenyurt içinde yaşayanların problemlerine problem katmak yerine, problemlerini çözen, bölgeye değer katan bir plan olduğuna inandıklarını söylerken, CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, 2012 yılında Esenyurt’la ilgili hukuka uygun olmayan bir karar alındığını ve bir yıldır tartışılan o karara itiraz ettiklerini belirtip, “Yanlış hesap döndü. Gelin aynı şeyi yapmayın. Sayın başkan, yanlış yapıyorsunuz” diye itirazda bulundu.

CHP, BAŞBAKAN’IN SÖZLERİYLE VURDU

Kayhan, CHP’li üyelerin alkışla karşılık verdiği Başbakan Erdoğan’ın “Bana gözü olmayan şoför mü, idraki olmayan belediye reisimi daha zararlı diye sorsalar ikincisini gösteririm” sözünü hatırlatıp, “Aynen bu sözün altına imzamı atıyorum” dedi. Erdoğan’ın, “Bize şehirlerimizi verecek mimarlar lazım. Çeşitli plan notlarıyla oynalanlar var. Bunu belediyeler içinde görüyorum. Bunu kim söylüyor arkadaşlar” diye soran Kayhan, “.Burada Esenyurt’ta mağdur olan vatandaşlarımızın sorununu çözmek için yapılmış olsa seve seve destek veririz. Buradaki sorun , o gözü dönmüş o hukuksuzluğun içine batmış belediye başkanını kurtarmak için yapılan bir plan değişikliği” iddiasında bulundu. Kayhan, Esenyurt Belediye Başkanı Kadıoğlu’na dönüp, “Bu ne güç. Vallahi herkesi dize getirdi. Kutluyorum sizi. Önce bu kadar inşaata göz yumdu, kaçak yapıları görmedi. Vatandaşa maket üzerinde satış yapılsın, sonra mağdur var de. Bu karar, Esenyurt Belediye Başkanı’nın hukuksuz işlerini kurtarma, yargıdan kurtarma planı. Bu plan, mağdurların sorunlarını çözerken yeni mağdurlar yaratacak” dedi.

DONATI TRANSFERİYLE, TAŞIMALI EĞİTİM Mİ YAPACAKSINIZ?

CHP Grup Sözcüsü Yüksek Mimar Mehmet Yıldız’da planları eleştirip, arsaların birleştirilip, hektar başına nüfus ve inşaat artışı getirildiğini ifade etti. Yıldız, planı şu sözlerle eleştirdi:

“Bu rakam yüzde 5’den başlıyor yüzde 20’ye kadar yükseliyor. Bir de arsaları birleştirip bonus veriyorsunuz. Başbakan emsalde 3’ü zarlamayın diyor. Üçü zorlamışsınız. Bu planlar, diğer ilçeler için emsal olmayacak mı. Bu plan döner arkadaşım. Bu plan vatandaşların sorunlarını da çözmüyor, bir bölüm vatandaşı da mağdur ediyor. Çünkü arsaları da donatıya gidiyor. Plan, donatı transferi öngörüyor. Şimdi parsel ölçeğinde bu plana itirazlar gelecek. Parsel ölçeğinde emsalleri artıracaksınız. Okul ve yeşil alanlar için bir başka yerde boş arsa bulunacak . Taşımalı eğitim,. Esenyurt’ta artık taşımacılıkla mu eğitim yapılacak. Aileler, çocuklarını başka mahallede mi parka götürüp oynatacaklar? Siz burada imar planı geçirmiyorsunuz. Daha önce gayri yasal olara verilen inşaata ruhsat veriyorsunuz, imar affı çıkarmaya çalışıyorsunuz.. Bu plan Esenyurt’ta yaşayanların sorunlarını çözmediği gibi, bir sürü insanın da mağdur olmasına sebep olacak” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir