Erdoğan, ‘Basını daha özgür hale getirdik’ derken 143 gazeteci cezaevinde

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajında, “Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” dedi. Gerçek ise Erdoğan’ın söylediğinden farklı. Türkiye’de 143 gazeteci cezaevinde

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” dedi. Erdoğan mesajında yaptıkları reformlarla basının özgürlükçü bir yapıya kavuşturduklarını belirtse de gazetecilerin meslekleri sebebiyle hapse atılma tehlikesinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediliyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası ise 143 gazetecinin cezaevinde olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında; kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesinin ve vatandaşların haber alma hakkının korunmasının demokrasinin işlerliği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk basını, ne yazık ki demokrasimizin kesintiye uğradığı, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı vesayet dönemlerinde çok ciddi baskılara ve mağduriyetlere uğramıştır. Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur. Medyanın bağımsızlığını en iyi biçimde sağlama hususunda, hukuki düzenlemeler kadar, basın mensuplarının meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine uymaları da önem taşımaktadır. Medyamızın, meslek ilkelerini ve milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak, doğru bilgilendirme görevini en güzel şekilde yapacağına ve demokrasimize katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum. Basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet diliyor, bu vesileyle tüm basın çalışanlarını en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

143 GAZETECİ CEZAEVİNDE

AKP Genel Başkanı Erdoğan, son 16 yılda yapılan reformlarla basının özgürlükçü ve demokratik bir yapıya kavuştuğunu belirtse de gerçek bunun tam tersi. AKP’nin basına yönelik baskıcı politikaları tüm hızıyla sürerken Türkiye gazeteciler için adeta kapalı bir hapishaneye dönüşmüş durumda. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 143 gazeteci/medya çalışanının cezaevinde olduğunu belirtiyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü ise 2018’deki raporunda gazetecilerin meslekleri sebebiyle hapse atılma tehlikesinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor.

Raporda Türkiye’de 100’den fazla medya mensubunun hapiste bulunduğu, aralarından 41 kişinin doğrudan mesleğiyle ilgili olarak tutuklandığının anlaşıldığı belirtilerek, bu bağlamda Türkiye’nin en fazla ‘profesyonel gazetecinin’ hapiste bulunduğu ülke konumuna yükseldiği kaydedildi.

RSF verilerine göre 2018’de Türkiye’de en az 80 gazeteciye “terör propagandası”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” ya da “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamaları nedeniyle uzun süreli hapis cezası ya da para cezası verildi.

GAZETECİLERE TEHDİT

Öte yandan, Erdoğan’ın gazetecileri hedef gösteren açıklamaları da hafızalardaki yerini koruyor. Erdoğan en son Fox TV haber sunucusu Fatih Portakal’ı tehdit etmişti.

Erdoğan, 17 Aralık’ta Fox TV ana haber bülteni sunucusu Fatih Portakal’ı “Haddini bilmezsen bu millet patlatır enseni” diyerek tehdit etmiş ve “Birileri çıkmış portakal mıdır, mandalina mıdır, narenciye midir sokağa çağırıyor. Haddini bil haddini. Bilmezsen haddini, bu millet patlatır enseni. Bu milletle dalga geçilmez. Öyle bulduk ekranı, bu ekrandan milleti sokağa çağırmak… Sokağa mı çağırıyorsun, işte buyur. Bu ülkede benim milletimle, onuruyla oynanmaz. Hesabı ağır olur” ifadeleriyle Portakal’ı hedef göstermişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir