Dikili Halkı Gözün Aydın..

Dikili’nin Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven ve belediye meclis üyeleri beraat etti.

Dikili İlçesi’nde oturanlara, 10 tona kadar kullandıkları suyu bedava verdiği, belediye çalışanlarına da yüzde 50 indirimli tarife uyguladığı için ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan yaklaşık 2 yıldır Dikili Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yargılanan Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven ve belediye meclis üyeleri beraat etti.

Davanın yapılan son duruşmasına, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, aynı davada yargılanan belediye meclis üyelerinin yanı sıra DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Başkanımız Erol Ekici, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azad Fazla ve çok sayıda izleyici katıldı.

Osman Özgüven’in avukatı Arif Ali Cangı, duruşmanın başında Özgüven’in yargılandığı 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un çıkarıldığı günden bu yana 74 ayrı kararname ile delindiğini, kanunun Anayasa’nın “eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.

Davanın esası hakkında mütaalasını veren Cumhuriyet Savcısı Velihattin Erdemir yapılan işlemin su tasarrufuna yönelik olduğunu, kamu yararı gözetildiğini, yapılan işlem sonucunda herhangi bir kamu zararı görülmediğini söyleyerek Belediye Başkanı Osman Özgüven ve belediye meclis üyelerinin beraatını istedi.

Mahkeme Hakimi Mehtap Şen de Cumhuriyet Savcısı Erdemir”in karanına uyarak beraat kararı verdi. Davayla ilgili gerekçeli karar önümüzdeki günlerde yazılacak.

Adliye çıkışında büyük bir sevinç coşkusu yaşayan davalılar kararı alkışlarla karşıladılar.

Özgüven; “Bugün Suyun insan hakkı olduğu tescillendi”

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven yaptığı açıklamada; “Bugün tarihi bir gündür. Benim beraat etmem elbette önemli, ancak suyun ticarileştirilmesi için çaba sarf edenlere karşı suyun bir hak olduğu, bir meta olmadığı bu kararla kanıtlandı. Bu davanın başladığı günden beri suyun bir hak olduğunu ve insanlara suyun parayla satılmaması gerektiğini vurguladık. Belediyeler Ticari kurum değil kamusal kurumlardır. Dünyada insanların üretemediği tek şey su, toprak ve havadır. Suyu daha iyi değerlendireceğiz. Suyun erişilebilir bir hak olduğunu sonuna kadar savunacağız. Eğitim, ulaşım yerleşim ayrı ayrı insan hakkıdır. Bunları sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Mahkemenin bu kararı ile suyun kamusal bir hak olduğu ortaya çıktı. Bundan sonraki dönemlerde de, halkın faydasına olan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Avukat Arif Ali Cangı; “Bu dava tüm Türkiye’yi, tüm insanlığı ilgilendiren bir dava insanların bütün belediyelerden on ton suyu bedava istemelerini tavsiye ediyoruz”

Özgüven’in avukatı Arif Ali Cangı ise, “Bu dava sadece Dikili’nin davası değildir. Bu dava suyun ticarileştirilmesine yönelik girişimlere karşı kazanılmış bir zaferdir” şeklinde konuştu. Cangı; “Mahkemenin kararı. Suyun bir hak olduğu ve belediyelerin verdiği hizmetlerin kamu hizmetleri olduğu yargısal bir tescillemedir. Bu dava sadece Dikili Belediyesini ilgilendiren bir dava değildir. Bu dava tüm Türkiye’yi, tüm insanlığı ilgilendiren bir dava idi. Bu kararın örnek bir karar olacağını düşünüyoruz. Aslında insanların bütün belediyelerden on ton suyu bedava istemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi; “Burada yargılanan su hakkıdır. Bu yargılamanın sonucunda beraatın çıkması, suyun beraat etmesidir”

Özgüven’e destek amacıyla duruşmaya katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, “Bu dava tüm Türkiye’nin davasıdır. Nasıl ki, TEKEL direnişi sadece TEKEL işçilerini ilgilendirmiyorsa bu dava da sadece Osman Özgüven’i ilgilendirmiyor. Burada yargılanan su hakkıdır. Bu yargılamanın sonucunda beraatın çıkması, suyun beraat etmesidir” dedi. Çelebi; “Burada özellikle şunu vurgulamak istiyorum; İnsan hakları temelinde uluslar arası sözleşmelerden kaynaklanan hakkın kullanımı da bu anlamda bu davayı bir tescil olarak buluyorum. Dikili Belediyesi ilklere imza atıyor. İyi işler yaptığınız, ezberleri bozduğunuzda ve ilklere imza attığınız zaman bu ülkede yargı karşısına çıkartılıyorsunuz. Bu nedenle de, Bu yargılamaların, bu çağdaş hizmetlerin suç olmadığı bir ülke istiyoruz” dedi.

kaynak:(DİSK) Genel-İş Sendikası

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir