Devlet yok, adalet yok!

Devlet yok, adalet yok!

Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı Süleymancılar’a ait yurt yangını faciasında tutuklu kalmadı. Aileler, “Devlet yok, adalet yok” diyerek, karara tepki gösterdi

Bir Gün Gazetesinden UĞUR ŞAHİN’in haberi ugursahin@birgun.net

Adana’nın Aladağ ilçesinde 2016’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı Süleymancılar Cemaati’ne ait kız yurdu yangını ile ilgili davanın 7’nci duruşması dün görüldü. Tutuklu sanıklar Yurt Müdürü Cuma Ali Genç ve İsmail Uğur hakkında, ‘bilirkişi raporu’ ve ‘tutuklu bulundukları süre’ gerekçe gösterilerek, tahliye kararı verildi.

Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda görülen duruşmaya; tutuklu Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nin Başkanı Uğur ile bazı tutuksuz sanıklar, müşteki aileler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savcı, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılarak alınan son bilirkişi raporuna göre; tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Genç ve Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak, adli kontrol tedbirleriyle tahliyelerine karar verilmesi yönünde mütalaasını sundu.

Rapor uzmanlarca hazırlanmadı

Mahkemede beyanları alınan mağdur aileler de sanıklardan şikâyetçi olduklarını yineledi. Mahkemede mağdur müşteki aileler adına savunma yapan avukatlar ise bilirkişi raporunun alanında uzman kişilerce hazırlanmadığını, raporda usul ve teknik yoksunlukların bulunduğunu vurgulayarak, tahliye talebinin reddini talep etti.

Sanık avukatlarından Abdurrahim Çelik, yangının TEDAŞ’ın sorumlu olduğu panodan çıktığını belirterek asli sorumlunun ana dağıtım şirketi TEDAŞ olduğunu savundu.

Duruşmada savunmaları alınan sanıklar da suçsuz olduklarını iddia etti. Mahkeme heyeti de İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılarak alınan bilirkişi raporuna göre tali kusurlu bulunan tutuklu sanıklar Genç ve Uğur’un tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak adli kontrol tedbiri ve yurtdışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi. Heyet ayrıca, dava dosyasının Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dönemin Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer’in de yargılandığı dosyayla birleştirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Aileler karara isyan etti

Mahkeme heyetinin kararını açıklamasının ardından, aileler karara isyan etti. Aileler, “Devlet yok, adalet yok!” dedi.

Mahkemenin verdiği karara ilişkin BirGün’e konuşan yangında ölen Sümeyye Yetim’in babası Ahmet Yetim ile Avukat Can Atalay, karara tepki gösterdi.

Ahmet Yetim, “Adalet yok, adaletin olmadığı da belli. Mücadeleye devam edeceğiz” derken, Avukat Can Atalay ise şunları söyledi: “İki yıl dâhil dolmadan, tüm sanıklar dışarıdalar. Olayın üzerinden bir ay geçtikten sonra bu sanıkların hepsini tahliye etmişlerdi. Arkadaşlarımızın ısrarlı takibi sonucunda tekrar tutuklandılar. Fakat bir tür göz boyamacılığıyla olayın nasıl olduğuna ilişkin durumu açıklayan değil, açıkçası belirsiz noktalar bırakan bilirkişi raporu gerekçe göstererek, bu insanlar tahliye edildi. Ölen 11 kız çocuğu ile ilgili hukuki durum çok açıkken, aksi yönde verilen mahkeme kararı Türkiye’de yargının geldiği durumun en somut göstergelerinden bir tanesidir.”

***

Terfi ettirilmişlerdi!

Aladağ’daki tarikat yurdunda 11’i çoçuk 12 kişinin ölümüne sebep olan yangın ‘çifte terfi’ getirmişti. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, görevden alınan Vefa Bardakçı’nın yerine, Adana Aladağ’daki yurt yangınında 11’i çok 12 çocuğun yaşamını yitirdiği dönemde Adana İl Milli Eğitim Müdürü olan Turan Akpınar getirilmişti. Yine faciada yeterli denetim görevini yapmadığı için ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılanan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca kınama cezası verilen eski Aladağ Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Çukurova’da bir ortaokula müdür olarak atanmıştı.

***

İlk değil…

Süleymancılar’ın Konya Taşkent’teki kaçak Kuran kursu yurdundaki gaz sıkışması nedeniyle yaşanan patlamada, kız öğrencilerden 17’si enkaz altında yaşamını yitirmişti. Dava yıllardır sürüyor. Yine aynı tarikatın Kütahya’daki yurdunun mutfağında çalıştırdığı 12 yaşındaki çocuğun kıyma makinesine kaptırdığı kolu kopmuştu. Diyarbakır Kulp’taki Karaağaç köyündeki Kuran kursunda meydana gelen yangında, 6 çocuk yaşamını yitirmişti. Mahkeme, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yangında hayatını kaybeden Mehmet Bingöl’ün ailesinine 397 bin lira tazminat ödemesine karar vermişti.

***

Ne olmuştu?

Aladağ’da, Süleymancılar’a ait yurtta, 29 Kasım 2016 yangın çıkmıştı. Elektrik panosundan çıkan yangında yanıcı özellikteki ahşap merdiven ve halı kaplama ile ateş yurdun üst katlarına kadar çıkmış, yangın merdiveni kilitli olan binada eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç’in kızı Sare Betül Genç, 8’inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7’nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6’ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5’inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir