Deprem uzmanlarından İstanbul depremine etki açıklaması

Example HTML page

Habertürk canlı yayınına katılan Deprem Uzmanı Okan Tüysüz, sarsıntının hemen ardından ilk bilgileri şöyle açıkladı: 

1999 DEPREMİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ FAY FATTINDA MEYDANA GELDİ

“Kuzey Anadolu fay hattı 1999’da meydana gelen depremde İstanbul içine kadar ulaşmıştı. Onun ötesinde kırılmayan bir kesim var. Bununla beraber 1912 yılında Saros Körfezi’nde kırılan bir fay var.  1912’de kırılan bu fay, Gökçeada açıklarından geçerek Yunanistan’a kadar uzanıyor. Yaşadığımız depremin de, Yunanistan’a kadar uzanan bu fayın üzerinde yaşandığını düşünüyorum ancak henüz sıhhatli bir bilgiye ulaşmış değiliz.”

”YAKIN ZAMANDA BELİRGİN BİR HAREKETLİLİK YOKTU”

“Yakın geçmişte Gökçeadanın batısından geçen bu hatta belirgin bir hareketlilik yoktu. Ama burası deprem beklentisinin olduğu bir yer ve fayın üzerinde. Yani 6.4 büyüklüğünde bir deprem burada olağan sayılabilir, herhangi bir anomali söz konusu değil.”

”DEPREMİN ARTÇILARI BİR KAÇ GÜN İÇİNDE DE OLABİLİR”

“6.4’lük bir depremin artçıları olabilir. Artçı depremler 5.4 şiddetine kadar çıkabilir. Bunun hemen bugün ya da yakın saatlerde olmasını beklemek doğru olmaz, önümüzdeki birkaç gün içinde ya da birkaç gafta veya bir ay içinde de olabilir.”

”ÇOK BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

“Kuzey Anadolu fayı üzerinde gerçekleşen bu deprem başka depremleri tetikleyip tetiklemeyeceği konusuna gelirsek, bir depremin diğerini tetiklemesi, ancak bitişik bir fay hattını etkilemesi sonucu gerçekleşir. Depremin gerçekleştiği fay hattına bitişik faylar Saros Körfezi ve Yunanistan, yani böyle bir tetikleme olacaksa, gerçekleşecek ileri bir depremin o bölgelerde olma ihtimali var. Ama 6.4’lük birdepremin çok büyük bir depremi tetikleyeceğini düşünmüyorum.”

”İSTANBUL KORKUSUNU TETİKLEYEN BİR OLGU YOK”

Prof. Dr. Şener Üşümezsöy depremi şöyle yorumladı: “Küçük artçılar olabilir. Bazen çift deprem oluyor. Kesin diye bir şey yok. Ege denizine doğru ilerleyecek o çok belli. Bu yırtık batıya doğru ilerliyor. Korktuğumuz Silivri açıklarında, Kumburgaz fayına atılma yapmıyor. O İstanbul korkusunu tetikleyen bir olgu göstermiyor.”

“BÜYÜK HASAR YAPMAZ”

Habertürk’te konuşan bir diğer deprem uzmanı Şerif Barış ise şunları söyledi: “Bu büyük bir deprem. En yakın yerleşim yeri Gökçeada… 87 km Çanakkale’ye mesafesi var. Türkiye’ye büyük hasar yapmaz. Ancak çok çürük yapılar ve çok büyük panik olursa can kaybı yaşanır. Vatandaşların sakin olması gerekiyor. Herhangi bir deprem beklentisine girmesinler. Bu bizden bağımsız Yunanistan’da olan bir deprem. Bu bir şans. Bu kadar uzak olan deprem sönecek ve hasarını azaltacaktır.”

“ÇOK TETİKLEYİCİ BİR DEPREM DEĞİL”

Deprem uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aktar şunları söyledi: “Bu deprem normal bir deprem. Yine olacak. Marmara’nın tehlikesini artıran bir deprem olarak adlandırılamaz. Bir enerji boşalımı sağlayan bir deprem değil Marmara’yı iyice yükledi denilemez. Tetikleme ise şöyle: Bu birikim artan bir birikim. Bizim ortadaki birikim yüklenmiş olarak diye söyleyebiliyorsunuz. İzmit kadar büyük bir deprem değil bu. Çok tetikleyici bir deprem değil. Ama bu depremler bu yörenin ne kadar aktif olduğunu kanıtladı.”

“MARMARA DEPREMİNİN ETKİSİNİ AZALTMAZ”

Prof. Dr. Doğan Kalafat, Habertürk canlı yayınında deprem sonrası açıklama yaptı. Kalafat, “Bu deprem beklenen Marmara depreminin etkisini azaltmaz” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir