Davutoğlu'ndan Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin BMGK geçici üyeliği konusunda çalışma yapmak üzere geldiği New York’ta Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Toplantısı’nın açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BAŞBAKAN’IN SURİYE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim gecesi ”balkon konuşması”ndaki ifadelerine atıfta bulunarak, ”Suriye ile Türkiye bir savaşta mı” sorusuna, Suriye’deki gelişmelerin bir savaşın çok ötesine geçtiğini, savaşın da birtakım kuralları olduğunu, Suriye rejiminin insanlık tarihinin gördüğü en acımasız yöntemleri kullanıp, savaş suçu da işleyerek, büyük bir insanlık suçu işlediğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

”Yüzbinlerce insan öldü, milyonlarca insan mülteci durumuna düştü. Türkiye sınırı da birçok kez ihlal edildi. Sayın Başbakanımızın kastettiği bu gayri insani tutum çerçevesinde ortaya çıkan tablo ve Türkiye sınırlarının ihlali noktasında özellikle 3 hafta önce TSK’nın angajman kurallarını değiştirmesiyle Suriye uçağını düşürmesi söz konusu. Dolayısıyla bu bizim için çok ciddiyetle takip edilmesi gereken bir husustur. Başbakan’ın kastettiği budur.”

Süleyman Şah Türbesi’nin 1921 Anlaşması ile Türkiye toprağı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ”Bu mekan Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır. Oradaki askerlerimiz Türkiye’nin toprağını korumaktadırlar. Onlara dönük herhangi bir müdahale, hangi gerekçeyle ve hangi araçla olursa olsun Türkiye’nin toprağına bir müdahale olarak addedilir ve hak ettiği cevabı bu anlamda bulur. Türkiye, vatandaşlarının ve kendi toprağının hukukunu korumakta kararlıdır ve bunu korumakta muktedirdir” diye konuştu.

Kesep’teki Ermeni nüfusun Türkiye’ye gelebileceği yönündeki bir soruya, Davutoğlu, bunun için ekstra bir hazırlık yapmaya ihtiyaç olmadığını, Türkiye’nin Suriye’de krizin başladığı 2011 yılından bu yana hiç kimsenin etnik, dini ve mezhepsel ayrım gözetmeden sınırlarını açık tuttuğunu söyledi.

Kesep’teki çatışmalara Türkiye’nin müdahalesinin söz konusu olmadığının altını çizen Davutoğlu, ”Bize müdahil olan bir atış söz konusu olmadığı sürece Türkiye müdahil olmaz. Angajman kuralları gereği Suriye tarafından bize, kim tarafından olursa olsun, ister rejim, isterse İŞİD veya başka unsurlar tarafından Türkiye’ye bir mermi düştüğünde biz ona misliyle mukabelede bulunuruz” ifadesini kullandı.

Ermenilerin bir sıkıntı ile karşılaştığında Türkiye topraklarına gelebileceklerini yineleyen Davutoğlu, “Türkiye gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır. Kesep’ten veya başka bir yerden, Ermeniler Türkiye’ye gelmek isterlerse hoşgeldiler, sefa geldiler” diye konuştu.

“BARIŞ, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZ”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu BM Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada da Türkiye’nin, birbirini takviye eden barış ve kalkınmanın uzun süreli savunucusu olduğunu bildirerek, “Barış, sürdürülebilir kalkınma olmadan, sürdürülebilir kalkınma da barış olmadan gerçekleşemez” dedi.

Sürdürülebilir barış ve uzun dönemli istikrar için karşılıklı saygı ve anlayışın ”olmazsa olmaz” şart olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Sadece barışçıl ve istikrarlı toplumlar refah içinde olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Davutoğlu, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın istihdam sağladığını, zenginlik ve refahın da barış içinde bir arada yaşamak için hayati bir gereklilik olduğunun altını çizdi. Bu anlamada, BM Medeniyetler İttifakı’nın da refah için hayati olduğu kabul edilen hoşgörü ve anlayışın teşvik edildiği, bunun da kalkınmaya katkı sağladığını dile getiren Davutoğlu, ”Barış, istikrar, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetim olmadan halkımızın refahını sağlayamayız” dedi.

“ŞİDDET VE ÇATIŞMA, BKH’YA ENGEL”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dünyanın birçok bölgesinde, hukukun üstünlüğü ilkesinin eksikliği, kamu kuruluşlarının zayıflığı, çatışmanın ve şiddetin tüm şekillerinin, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’ne (BKH) engel teşkil ettiğini belirterek, çatışmaların önlenmesi, huzurlu toplumların sağlanması ve iyi yönetimin, BM’nin sürdürülebilir kalkınma gündeminin kolaylaştırıcı parçası olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, geçen yıllar boyunca, Türkiye’nin barış ve kalkınma arasındaki değişmez bağa yatırım çabası içinde olduğunu dile getirerek, ”Ülkemiz, Az Gelişmiş Ülkeler’in (LDC) güçlü savunucusu oldu ve az gelişmişliğin herhangi bir ülke için bir kader olmaması gerektiğini savundu” dedi.

TÜRKİYE’NİN AFRİKA’YA VE LDC’YE KATKISI

Afrika’nın artık umut verici gelişmelerle yeniden ortaya çıkmakta olduğunu belirten Davutoğlu, kıtanın son 10 yılda, yıllık yüzde 5’ten fazla büyüme kaydettiğini ve gelecek yıllarda da bu eğilimin devam etmesinin beklendiğini, böylece dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisi arasında yer aldığını kaydetti.

Bakan Davutoğlu, ”Ülkemin ticareti, yatırım ve insani yardım yoluyla bu kalkınma trendine mütevazi bir katkı yapmasından memnunum” ifadesini kullandı.

3,5 MİLYAR DOLARLIK KALKINMA YARDIMI

Davutoğlu ayrıca, Türkiye’nin toplam kalkınma yardımının 2012 yılında 3,5 milyar dolara yakın olduğunu belirterek, bunun 2,5 milyar dolarının resmi kalkınma yardımı olarak kamu kuruluşlarınca yapıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA), 35 ülkedeki koordinasyon ofisiyle, Afrika’dan 9 ülke dahil toplam 32 ülkede Türkiye’nin ülkelerarası kalkınmada teknik işbirliği ve koordinasyon konusunda önemli bir rol oynadığını ifade etti.

MEDENİYETLER İTTİFAKI

Konuşmasının Medeniyetleri İttifakı’yla ilgili bölümünde 2005 yılında bu fikir akıllarına geldiğinde, tek amaçlarının yüksek sesle ve açıkça medeniyetlerin çatışmasına mahkum olmadıklarını söylemek olduğunu bildiren Davutoğlu, “O zamandan beri, inancımız ne olursa olsun, barış ve uyum içinde yaşayabileceğimizi dile getirdik” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, ”Benzerliklerimizin, farklılıklarımıza ağır bastığına inanıyoruz. Diyaloğu ve hoşgörüyü teşvik etmenin gerilimleri yatıştıracağını savunduk. Dini ve kültürlerarası anlayışı desteklemenin, karşılıklı saygı ortamı oluşturmasına yardımcı olacağını savunduk” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: AA

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir