CHP’nin seçim bildirgesinde sona gelindi: Güçlü Meclis vurgusu sosyal devlet sözü

CHP’nin seçim bildirgesinde sona gelindi: Güçlü Meclis vurgusu sosyal devlet sözü

Yazım çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan ve önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacak olan CHP’nin seçim bildirgesinde OHAL’in kaldırılmasından partinin iktidar projesi olan ‘Aile Sigortası’ gibi sosyal devletin güçlendirilmesine yönelik vaatler yer alacak.

Bildirgede ayrıca kuvvetler ayrılığına ve güçlü Meclis’e vurgu yapılacak; parlamenter sisteme yeniden dönüşün yol haritası da açıklanacak.

Beş temel sorun
Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki komisyon tarafından yürütülen çalışmalar sürerken, taslak metin, önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayına sunulacak. Kılıçdaroğlu’nun onayının ardından bildirge 24 Mayıs’ta Ankara ATO Congresium’da kamuoyuna açıklanacak. CHP o gün ayrıca milletvekili adaylarını da tanıtacak.
Basına yansıyan detaylara göre bildirgede, Kılıçdaroğlu’nun ‘Türkiye’nin temel sorunları’ olarak nitelediği ve ‘eğitim, dış politika, toplumsal barış, demokrasi, ekonomi’ gibi beş ana başlıkta toplanan sorunlara çözüm yolları aktarılacak.

İktidar projesi: Aile Sigortası

CHP’nin, iktidar projesi olarak geliştirdiği ‘Aile Sigortası’ kavramı da bildirgenin öne çıkartılacak maddeleri arasında olacak. Sosyal devletin güçlendirilmesine yönelik bu proje kapsamında, yoksul ailelerdeki kadınların banka hesabına her ay ortalama 600 lira yatırılması öngörülüyor. Bu kapsamında hanelere belli oranlarda elektrik, doğalgaz ve suyun ücretsiz verilmesi de bildirgede yer alacak.

Çiftçiye destek
Öte yandan kamudaki tüm taşerona şartsız kadro verilmesi, asgari ücretin en az 2 bin lira olması, istihdam seferberliği, tarım desteklerinin iki katına çıkarılması, ucuz mazot ve gübre sağlanması da bildirgedeki diğer başlıklar olacak. Daha fazla üretim için başta tarım ve hayvanlık olmak üzere sektörlere yapılacak yardımların aktarılacağı bildirgede, bir öncekinde olduğu gibi ‘Merkez Türkiye’ projesine vurgu yapılacak. Bu projeyle Doğu Anadolu Bölgesi’nde oluşturulacak bir üretim üssü anlatılacak.

Emekliye ikramiye
CHP’nin daha önce 1 Kasım seçimlerinde açıkladığı, emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye sözünün de bildirgede aynen yer alması bekleniyor. AKP’nin bu konudaki tavrını yeterli bulmayan CHP, “emeklilere 1000 lira değil 2 maaş ikramiye” sloganını kullanacak. CHP ayrıca tüm kesimlere “refahtan tam pay” sözü verecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir