CHP’li Karabat: Kuran kurslarına dağıtılan kitapların sayısı kursa gidenlerin sayısından kat kat fazla

CHP’li Karabat: Kuran kurslarına dağıtılan kitapların sayısı kursa gidenlerin sayısından kat kat fazla

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, görüşülmekte olan Bütçe Kanunu ve Diyanet İşleri Başkanlığı Bütçesi hakkında TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.

23 Ekim’de TBMM Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan Cumhurbaşkanlığı Sisteminin ilk bütçesi tartışmaların gölgesinde başladı.

“Bütçe bir toplumun ne kadar demokratik ve eşitlikçi olduğunun en temel göstergesidir,” diyen CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Diyanet’in bütçesi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Karabat, 2017 Yılı Performans Programında personel sayısı 117 bin olarak açıklanan Diyanet’in “Sayıştay denetimlerine ‘Taşra teşkilatlarımızda yeterli ve nitelikli personel yok’ yanıtını vermesinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Karabat, “Başkanlığın Bütçe sunumunda sadece web sayfası dil desteği tercüme hizmet alımına 17 milyon 603 bin TL harcandığını açıkladığını, yüz binin üzerinde personele sahip bir başkanlığın dil bilen yeterli personelinin olmaması düşündürücüdür.” dedi.

İhtiyaç fazlası kitap basıldı

Karabat: “Kuran kursları için dağıtılan kitapların sayısı tüm ülkede Kuran Kursuna gidenlerin sayısından kat kat fazla. Ülkede gazeteler, kitaplar kâğıda gelen zamlardan basılamaz hale gelmişken Diyanet sadece 2018 yılının ilk altı ayında 6 milyon 338 bin kitap basmış ve ücretsiz dağıtmıştır. Bu kitapların toplam maliyeti ise 14.221.705 TL olmuştur.” dedi.

Karabat, Türkiye genelinde kuran kursuna devam eden öğrenci sayısının 1.031.675 olarak açıkladığını ifade ederek, kimi kitapların kurslara devam eden öğrencilerin toplamından 3 kat fazla olduğunu söyledi.

Diyanet’in “yardımlarının” amir kurumu olan Cumhurbaşkanlığı’nın dahi çok üstünde olduğunu iddia eden Karabat, “Sadece 2017 yılında çeşitli kurumlara yapılan nakit transferi 113.319.023 TL olmuştur. Oysa 2017 yılı için hane halkına yapılan yardımlar dahil olmak üzere cari işlemler için öngörülen tutar sadece 29.883.000 TL idi. Bu anlamda yardım adı altında kendisi için öngörülen tutarın dört katı harcama yapmış ve dolayısıyla bu yolla kamu ciddi bir zarara uğratılmıştır.” dedi.

Bütçede farklı inançlara yer yok

Bütçede de diğer dini inançların yok sayıldığını belirten Karabat, “Belli bir din ve mezhep anlayışının sanki ülkenin tek ve mutlak inanç anlayışı olduğu kabul ediliyor. Dolayısıyla bu bütçede de milyonlarca vatandaşımız yok sayılıyor. Başta Aleviler, Hristiyanlar ve Musevi inancına sahip vatandaşlarımızı yok sayan, onları görmezden gelen böyle bir bütçelemenin ne demokrasiyle ne de vicdanla bağdaşır bir yanı yoktur.” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir