CHP’den OHAL’e karşı ülke genelinde oturma eylemi

CHP’den OHAL’e karşı ülke genelinde oturma eylemi

CHP Genel Merkezi’nce olağanüstü halin (OHAL) 7’nci kez uzatılmasının protesto edilmesi için başlatılan oturma eylemi ülke genelinde devam ediyor. Muğla, Tokat, Antalya, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Bursa, Adıyaman olmak üzere birçok ilde yapılan eylemlere katılım oldukça yoğun.

MUĞLA

CHP Muğla İl Başkanlığı tarafından Menteşe ilçesindeki Sınırsızlık Meydanı’nda yapılan oturma eylemine yoğun katılım oldu. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partilinin katıldığı eylemde, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ ve ‘OHAL’de yaşamak istemiyoruz’ sloganları atıldı. Eylem öncesi açıklama yapan CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, “Ülkemizi ‘tek adam rejimi’ne dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında ‘evet’ demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği, ‘hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” dedi.

Ülkenin 21 aydır OHAL’le yönetildiğini belirten Alban, “İlan edilişindeki amacından uzaklaşarak, demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasbedilmiştir. Türkiye’yi ‘tek tip’e sokmak için sendikalar, meslek oda ve birlikleri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir” diye konuştu.

TOKAT

CHP Tokat İl Başlanlığı’nca ‘OHAL değil, demokrasi istiyoruz’ sloganıyla Cumhuriyet Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde, ‘OHAL’e hayır’ pankartı açıldı. Oturma eyleminde CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP İl Başkanı Feramuz Şahin ve partiler yer aldı. CHP Tokat İl Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Çatak, OHAL’in insan haklarına ve özgürlüklere yönelik karşı darbe halini aldığını savunarak, şöyle konuştu:

“15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliği ülkemize dayatılmıştır. Sivil darbe ortamında ‘Evet’ demenin devletin tüm kurumları tarafından desteklendiği ‘Hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı dönem yaşanmıştır. Ülkemiz, 21 aydır OHAL ile yönetilmektedir. İlan değişikliğinden amacından uzaklaşarak, demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi; insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. Sendikalar, meslek odaları ve birlikleri ile sivil toplum örgütlerine yönelik iktidar gücü ile uygulanan sindirme politikaları son bulmalıdır.”

ANTALYA

CHP’nin Türkiye genelinde ‘OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz’ eylemi Antalya’da da karşılık buldu. Saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen CHP’lilere, sivil toplum örgütleri destek verdi. CHP genel başkan yardımcıları Çetin Osman Budak ve Gamze Akkuş İlgezdi, Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın da saat 13.00’e kadar süren oturma eylemine katıldı. OHAL’e karşı dövizler taşıyan grup, sloganlar atarak OHAL’in kaldırılmasını istedi.

CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, OHAL’in bardağı taşırma noktasına geldiğini söyledi. OHAL’in halkın iradesine yönelik olduğunu belirten Kumbul, “Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sivil darbe ile tek koltukta birleştiren yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir” dedi.

Çetin Osman Budak ve Gamze Akkuş İlgezdi de OHAL’in kaldırılması çağrısında bulunan açıklamalar yaptı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de CHP’liler, Cumhuriyet Meydanı’nda ‘OHAL Değil Demokrasi İstiyoruz’ sloganıyla 1 saatlik oturma eylemi yaptı.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, CHP’li ilçe belediye başkanları Kazım Kurt, Ahmet Ataç, Erdal Şanlı, İshak Gündoğan ve CHP İl Başkanı Sinan Özkar’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi, Odunpazarı Meydanı’nda bir araya geldi. Milletvekili Mehmet Göker kalabalığa hitaben yaptığı konuşmasında, “Öngörülen ama önleyemedikleri bir darbe. Fakat sonuçlarından yararlanarak ilan ettikleri OHAL rejiminde biz artık sona geldik. Türkiye’yi laik, demokratik, hukukun üstünlüğüne inanan bir cumhuriyete taşımak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Türkiye demokratik yolda yolunu bulacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sloganlar atan kalabalık daha sonra yere oturdu. Bir saat süren eylemin ardından kalabalık olaysız dağıldı.


KIRIKKALE

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan bir grup, ellerindeki pankartlar ile OHAL’i protesto etti. Bu sırada, İYİ Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Akyürek ve yöneticileri de CHP Kırıkkale İl Başkanı Ahmet Önal ve partililere destek verdi. Burada konuşan CHP İl Başkanı Ahmet Önal, OHAL değil demokrasi istediklerini belirterek, “AKP iktidarının muhaliflerine bir sopa olarak kullandığı OHAL giderek bu faşizm sınırlarını bile aşmış, sağcı solcu, muhafazakâr sosyal demokrat, kimseyi ayırmadan tüm toplumu baskı altına alan otoriter bir rejime dönüşmüştür. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirdi.

OSMANİYE

Türkiye genelinde olduğu gibi saat 12.00’de merkez Rahime Hatun Meydanı’nda toplanan CHP’liler, yaklaşık bir saat oturarak, OHAL’in 7’nci kez 3 ay süreyle daha uzatılmasını protesto etti. Etkinliğe CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de katıldı.

Burada basın açıklaması yapan CHP Osmaniye İl Başkanı Nedim Ünlü, “Ülkemizi tek adam rejimine dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan bir rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında, ‘Evet’ demenin devletin tüm kuramlarıyla desteklendiği, ‘Hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından 1 saatlik oturma eylemi yapan CHP’liler daha sonra dağıldı.


ADIYAMAN

Demokrasi Parkı önünde, öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 200 kişi, ellerinde Türk bayrakları taşıyarak, ‘OHAL değil, demokrasi istiyoruz’ sloganı attı. Eyleme CHP İl Başkanı Deniz Çakmak, İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, Gölbaşı İlçe Başkanı Emine Köseler ve partililer katıldı. Anayasa değişikliği referandumunun üzerinden 1 yıl geçtiğini hatırlatan İlçe Başkanı Çavuş, “Ülkemizi ‘tek adam rejimi’ne dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe ‘mühürsüz seçim’ olarak geçen 16 Nisan referandumu üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan rejim değişikliği ülkemize dayatılmıştır. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır” dedi.

Basın açıklamasının ardından partililer, oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

BURSA

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Kent Meydanı’nda CHP İl Başkanlığı tarafından OHAL’e karşı oturma eylemi yapıldı. Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve çok sayıda partilinin katıldığı oturma eylemi öncesinde İl Başkanı Hüseyin Akkuş, basın açıklaması yaptı. Akkuş, Türkiye’deki OHAL uygulamasının kaldırılmasını isteyerek, ortak bildiriyi okudu. Akkuş, “Ülkemiz 21 aydır OHAL ile yöneltilmektedir. İlan edilişindeki amacından uzaklaşarak demokrasi ve hukuk sistemine yönelik bir saldırıya dönüşen OHAL rejimi, insan hakları, ifade özgürlüğü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento, yani halkın iradesi gasp edilmiştir. Türkiye’yi tek tipe sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. Sivil darbe ile tek koltukta birleştirilen yasama, yürütme ve yargı erkleri, yeniden çağdaş demokrasilerde olduğu gibi kendi koltuklarına geçmelidir. Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz. Bizler OHAL değil demokrasi istiyoruz” dedi.

BURDUR

Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinliğe CHP İl Başkanı Osman Gök, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Merkez İlçe Başkanı Sıdıka Oğuzkan, Yeşilova İlçe Başkanı Ferdi Ay ile partililer katıldı. ‘OHAL değil, demokrasi istiyoruz’ yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup üyeleri adına İl Başkanı Osman Gök açıklama yaptı. Gök, “Ülkemizi ‘tek adam rejimi’ne dönüştürme amacıyla hazırlanan ve tarihe mühürsüz seçim olarak geçen 16 Nisan referandumunun üzerinden tam 1 yıl geçti. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL adı altında gidilen referandum, meşruiyeti olmayan rejim değişikliğini ülkemize dayatmıştır. Sivil darbe ortamında ‘Evet’ demenin devletin tüm kurumlarıyla desteklendiği ‘Hayır’ demenin ise adeta yasaklandığı bir dönem yaşanmıştır” dedi.

OHAL’in 21 aydır sürdürüldüğünü hatırlatan İl Başkanı Gök, “Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik saldırı halini alan OHAL rejimi; insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı olmuştur. KHK’lar eliyle parlamento yani halkın iradesi gasbedilmiştir. Türkiye’yi ‘tek tip’e sokmak için sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara, meslek oda ve birliklerine yönelik operasyonların ardı arkası kesilmemiştir. OHAL ile ülkemizde hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından partililer, 1 saat oturma eylemi yaptı.

ORDU

Türkiye genelinde CHP tarafından eş zamanlı olarak bugün saat 12.00’de, OHAL uygulamasının sona erdirilmesi için oturma eylemi yapıldı. Altınordu ilçe merkezinde Süleyman Felek Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 150 CHP’li üyelere, çeşitli sendikalar ve meslek odası ile sivil toplum kuruluşunun temsilcileride destek verdi. CHP Ordu İl Başkanı Atilla Şahin yaptığı konuşmada, OHAL’in kaldırılmasını isteyerek, hükümeti eleştirdi. Sloganlar atarak 1 saat süreyle oturma eylemi yapan grup, ardından İstiklal Marşı’nı okuyarak olaysız dağıldı.

ANKARA

Ankara’da OHAL’in kaldırılması talebiyle bir araya gelen yüzlerce yurttaş, Güvenpark’ta oturma eylemi yaparak Hükümet’in OHAL’i uzatan kararlarına tepki gösterdi

CHP MYK toplantısında alınan, “16 Nisan referandumu yıl dönümünde yurt genelinde oturma eylemi yapma” kararının ardından Ankara Güvenpark’ta bir araya gelen yüzlerce yurttaş, “OHAL kaldırılsın” talebinde bulundu.

CHP Ankara İl Başkanlığı tarafından Güvenpark’ta düzenlenen OHAL’e karşı oturma eylemine CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Fethi Açıkel ve Haluk Koç’un yanı sıra çok sayıda milletvekili ve partili katıldı. OHAL’in kaldırılmasına yönelik taleplerin dillendirildiği eylemde konuşan CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, “21 aydır süren OHAL ile ülkemizdeki baskı rejimi kurumsallaşmıştır. Demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik saldırı halini alan OHAL rejimi, insan haklarını, ifade özgürlüğünü ve her türlü protesto eylemini baskılamanın da aracı oldu” dedi.


“Tüm haklar geri verilmeli”

“Hak hukuk adalet” ve “Türkiye’de OHAL istemiyoruz” sloganlarının atıldığı oturma eyleminde KHK’ler eliyle halk iradesinin gasp edildiğini ifade eden Keskin, şunları söyledi:

“OHAL nedir? 10 Ekim’de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazıdır. Ekmeğinin peşindeki tütün üreticisine vurulan coptur. Hayatını FETÖ ile mücadeleye adamış Ahmet Şık başta olmak üzere gazetecileri zindanlara atmaktır. İşçi grevlerini ertelemek, grev çadırlarına müdahale etmektir. İşlerini geri isteyerek bedenini açlığa yatıran Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı öldürmeye ant içmiş hükümet inadıdır. Dünyaca ünlü akademisyenleri FETÖ yalanıyla üniversitelerden atmaktır. Tiyatro oyunlarını yasaklamaktır. Ankara Kızılay’da İnsan Hakları Anıtı’nı gözaltına almaktır. OHAL derhal kaldırılmalıdır. Yurttaşların tüm temel hakları geri verilmelidir.”

KAHRAMANMARAŞ

Trabzon Bulvarı’ndaki parti binası önünde gerçekleştirilen oturma eylemine CHP İl Başkanı Esat Şengül, teşkilat üyeleri ve partililer katıldı. Parti adına basın açıklamasını Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ejder İşlek yaptı. Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL şartlarında referanduma gidildiğini kaydeden İşlek, AKP’nin, OHAL’i muhaliflere karşı sopa olarak kullandığını savundu. İlçe Başkanı İşlek, şöyle konuştu:

“OHAL ile ülkemizdeki hiç kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır. OHAL, 10 Ekim’de katledilen çocuklarını anmak isteyen anne ve babalara sıkılan biber gazıdır. OHAL, ekmeğinin peşindeki tüm tütün üreticilerine vurulan coptur. OHAL, dünyaca ünlü akademisyenleri FETÖ yalanlarıyla üniversiteden atmaktır. OHAL, tüm muhalifleri terörist ilan edebilme cüretidir. İlan edilirken ‘1.5 ay bile sürmeyecek, milleti etkilemeyecek’ dedikleri OHAL, bardağı çoktan taşırmıştır. Sabır testisi kırılmış, toplumun büyük bir çoğunluğu olağanüstü rejime ‘Artık yeter’ demeye başlamıştır. Postallı darbelerle mücadele etme vaadiyle gelenler, gelinen noktada takım elbiseli darbeciler haline gelmişlerdir. Bizler OHAL değil, demokrasi istiyoruz.”

YOZGAT

Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen oturma eylemi, CHP İl Başkanı Abdullah Yaşar’ın okuduğu basın açıklamasıyla başladı. Eyleme CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız da katıldı. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından CHP’liler meydandan ayrıldı.


ŞANLIURFA

Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde gerçekleştirilen oturama eylemine CHP’nin yanı sıra HDP’liler de katıldı. Polisin zırhlı araçlarla önlem aldığı eylemde konuşan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Şanlıurfa’nın büyük bir kısmının çiftçi olduğunu belirterek, “Şanlıurfalı çiftçi ne yazık ki ürettiğinin değerini elde edemiyor. Çünkü hükümetimiz çiftçimizi desteklemeyi değil, Sırbistan, Hollanda, Brezilya, Şili gibi belki adını hiç duymadığınız, asla göremeyeceğiniz ülkelerin çiftçilerini destekliyor. Oralardan buğday getiriyor, saman getiriyor, et getiriyor. İşte biz de diyoruz ki iktidarlar, hükümetler, bu ülkenin çiftçisini desteklesin. Eskiden milletin efendisi olan köylülerimizi desteklesin. Bunun için OHAL değil demokrasi istiyoruz” dedi.

KASTAMONU

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen oturma eylemi öncesi, CHP İl Başkanı Hasan Baltacı açıklamalarda bulundu. OHAL’in bir an önce sonlandırılması gerektiğini söyleyen Baltacı, “Sadece bu meydandan değil, Türkiye’nin 81 ilindeki meydanlardan Ankara’daki Saraylıları uyarıyoruz. Bizler OHAL değil Demokrasi istiyoruz” dedi. Konuşma sonrası oturma eylemi gerçekleştiren partililer daha sonra olaysız dağıldı.


ARTVİN

CHP Artvin İl Teşkilatı da, OHAL’i protesto etmek için Halitpaşa Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Türk bayrakları ve çeşitli dövizlerle toplanan CHP’liler, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “OHAL değil demokrasi istiyoruz” sloganları attı. Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de eşlik ettiği protestoda konuşan CHP Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, “Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır. Sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve birliklerine yönelik iktidar gücü ile açılan savaş son bulmalıdır” ifadelerini kullandı.


RİZE

CHP Rize İl Teşkilatı da Tuzcuoğlu Memiş Ağa Belediye Parkı’nda düzenlenen oturma eyleminde OHAL’i protesto etti. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eyleme, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) de destek verdi. OHAL’in bitirilmesi gerektiğini savunan CHP Rize İl Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz, “Çağrımız tüm vatandaşlarımıza yöneliktir. Herhangi bir parti veya kuruluş değil herkesin burada olmasını istedik. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Rize’de de insanların artık OHAL’in bitmesini istediğini ve demokrasi talebini hep birlikte gösterdikleri bir gün olmuştur” diye konuştu.

GİRESUN

CHP Giresun İl Teşkilatı üyesi yaklaşık 200 kişi, Atatürk Meydanı’nda toplandı. Taleplerinin kesin olduğunu belirten CHP İl Başkanı Necati Tığlı, “Bizim talebimiz kesindir. Halkın iradesine karşı işlenen bir suç haline gelen OHAL rejimine derhal son verilmelidir. Hukukun askıya alındığı, parlamentonun yok sayıldığı, milli iradenin tanınmadığı, milletvekillerinin rehin alındığı faşizm düzeni ortadan kalkmalıdır” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir