CHP 2 bölge milletvekili aday, Derya Şentürk ; Hile algısını kıracağız

CHP 2 bölge milletvekili adayı, Derya Şentürk ; Hile algısını kıracağız

Yurttaşı sandıktan uzak tutmak için bilinçli bir kampanya yürütülerek ‘hile yapılacak’ algısı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen CHP adayı Şentürk, önlemlerin alındığını vurguladı.

CHP 2 bölge millet vekili adayı Derya Şentürk Cumhuriyet gazetesine vermiş olduğu mülakatta şu sözlere yer verdi;

Mühürsüz oyların geçerli sayılması, aynı binada oturanların farklı sandık bölgelerinde oy kullanabilecek olmaları, sahte seçmen, mükerrer seçmen tartışmaları eklenince, seçimlere 10 gün kala, ‘Seçimler adil olacak mı’ sorusu daha yüksek sesle soruluyor. CHP Parti Okulu İstanbul 1. Bölge Koordinatörü, İstanbul 2. bölge milletvekili adayı Derya Şentürk , “Seçmene ‘sandıktan çıkan sonuç değiştirilebilir, yani oy vermenin bile anlamı yok’ mesajı verilmeye çalışılıyor. Merak etmesinler, sandıkta hile algısını yıkacağız” dedi.

Şentürk Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı:

-Seçim güvenliği ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Sandık güvenliği CHP’ye emanet, biz CHP olarak bu konuda çok önceden çalışmalara başladık. Partimiz henüz ortada seçim gündemi bile yok iken, Ocak 2018’de, il ve ilçe başkanlıklarımıza gönderdiği genelge ile sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerin belirlenmesi ve eğitimleri için altyapı hazırlanması konusunda zaten talimat vermişti. Örgütlerimiz de bu sorumluluğu yerine getirdiler. CHP Parti Okulu olarak ‘Sandık Güvenliği’ eğitimimizi güncelledik, parti eğitmenlerimizle oryantasyon çalışmamızı yaptık ve sandıklarda görev alacak üyelerimizin eğitimlerini başlattık. Bilginin gücüne inanıyoruz, çok sistemli ve sıkı bir şekilde hazırlanıyoruz. 16 Nisan referandumunda yaşanan olumsuzluk, son dakika yapılan kural değişikliği oyunun rengi ne olursa olsun tüm toplumun vicdanını yaraladı ve toplumun duyarlılığının artmasına vesile oldu. Şimdi siyasete uzak yakın herkes ‘ben de üzerime düşeni yapacağım’ diye görev talep ediyor. Ayrıca son birkaç seçimde yaptığımız gibi her okula, olası bir sorunda müdahale edecek bir avukat görevlendiriyoruz. Sandık kurulu üyesi, müşahit, kat sorumlusu, okul sorumlusu, avukat ve ilçe örgütünden seçim işlerinden sorumlu kişinin dahil olduğu iletişim zincirleri kuruyoruz.

-‘Ne yapılırsa yapılsın bilgisayarda sonuç değişecek’ algısı var bu algıyı değiştirebilecek misiniz?

Evet, sistematik bir şekilde bu algıyı pekiştirme çabası olduğu çok aşikar. Örneğin; referandum döneminde de dolaşıma sokulan; ‘Arkadaşlar sandık eğitimindeyim…’ diye başlayan eski, kasıtlı bir mesaj ve benzerleri düzenli olarak yine yayılmaya başlandı. Seçmene; ‘hiç ümitlenme ne olursa olsun sandıktan çıkan sonuç değiştirilebilir, yani oy vermenin bile anlamı yok’ mesajını vermeye, sandıktan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bu mesajın hızla yayılmasından da vatandaşın bu konuda ne kadar duyarlı ve endişeli olduğunu anlıyoruz. Sandıkta hile algısını yıkacağız. Hazırladığımız uygulamayla, sandık sonuçlarını hemen sisteme kaydedecek ve bu verileri YSK tutanaklarıyla karşılaştıracağız. Sistemin uygulanması için akıllı telefon kullanmak yeterli olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir