Bugün günlerden Cumartesi Anneleri: Vazgeçmeyeceğiz

Bugün günlerden Cumartesi Anneleri: Vazgeçmeyeceğiz


Cumartesi Anneleri, bugün 700’üncü kez toplanıyor. BirGün’e konuşan aileler, “Gözaltında kaybedilmek bir devlet politikası, mücadeleyi sürdüreceğiz” diyor

Bir gün gazetesinden EKİN AKYAZ’ın Haberi ;

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini yıllardır soran Cumartesi Anneleri, bugün 700’üncü kez toplanıyor. 23 yıldır, her hafta cumartesi günü İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Galatasaray Meydanı’nda buluşarak yakınlarının akıbetini soranlar, bugün 700’üncü kez bir araya gelecek. İlk kez 27 Mayıs 1995’te gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın ailesi, hak savunucularıyla birlikte Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapmıştı. Cumartesi Anneleri 1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12.00’de Galatasaray Lisesi önünde oturdu. 15 Ağustos 1998’de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, yedi ay sürdü. Her cumartesi, katılımcılar gözaltına alındı. 13 Mart 1999’da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle bir süre oturumlara ara verildi. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009’da Cumartesi oturmaları yeniden başladı ve kesintisiz olarak devam ediyor. Cumartesi Anneleri ile 700 haftadır süren mücadelerini konuştuk.



‘Devlet yüzleşsin’

İlk olarak 21 Kasım 1980’de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren ile konuşuyoruz. İkbal Eren, 700 haftadır sevdikleri için adalet istediklerini ifade ederek başlıyor sözlerine. Devamında da kardeşi Hayrettin Eren’in gözaltında kaybediliş sürecini aktarıyor. İkbal Eren, o süreçte yaşananları şöyle anlatıyor: “Gözaltına alındığı hep inkâr edildiği için dava sürecimiz başlayamadı. Hayrettin Eren için 5 kişinin tanıklığına rağmen hiçbir şekilde hukuk işlemedi.”

Sanatçı Ceylan Ertem, 700. hafta için Ahmet Kaya’nın Beni Bul Anne şarkısını söyledi

Bir mezar istedik

Eren, “Karanfil koyabileceğimiz mezarlarını istedik” diyor ve ekliyor: “Her hafta yaşanılan gerçekleri paylaştık, faillerinden hesap sorduk. Devlet yaklaşık 700, 800 kişiyi gözaltında kendi himayesindeyken kaybetti. Biz bunlarla yüzleşilsin istiyoruz.”

23 yıldır aynı talep 23 yıldır aynı talep
İkbal Eren, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Elbette ki orada oturmaya başlarken, amaçlardan bir tanesi de başka anneler ağlamasın, başka kayıplar olmasındı. Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda olduğu günden bu yana gözaltında kayıpların önü kesilmiş oldu”

700 hafta çünkü…

İkbal Eren, yurttaşlara çağrı yaparak sözlerini sonlandırıyor: “Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün istiyoruz. Çünkü gözaltında kaybetmek bir devlet politikasıdır oysa devlet kendi sınırları içerisinde yaşayan her insanın yaşamından sorumludur.”
a href=”https://haberetkin.com/wp-content/uploads/2018/08/bugun-gunlerden-cumartesi-anneleri-vazgecmeyecegiz-502481-1.jpg”>

Logo tasarım: Fahrettin Engin Erdoğan

İkbal Eren’in ardından 12 Eylül döneminde evinden alınan ve bir daha geri dönemeyen oğlu Cemil Kırbayır’ı yıllarca arayan Cumartesi Anneleri’nin sembol isimlerinden Berfo Ana’nın oğlu Mikail Kırbayır ile konuşuyoruz. Mikail Kırbayır, Berfo Ana’nın bıraktığı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğini ifade ediyor. Mikail Kırbayır, şunları dile getiriyor: “İnsanlara, bizi seyredenlere elimizdeki fotoları göstererek dedik ki bu fotoların sahipleri bu Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıydılar. Onların da bu dünyaya yaşamaya hakları ve bu topraklarda payı vardı. Ne hazin şey ki, devletin zimmetinde devletin gözetimi altında ve devletin vatandaşı iken keyfi, yargısız infaz sonucu gözetimdeyken katledildiler, yani yaşam hakları ellerinden alındı. Bir mezar yeri kendilerine verilmedi. Yani bir mezar yeri kadar toprakları da elinden alındı. Bizim mücadelemiz 700. haftaya devrederken Türkiye’nin kendi gerçekleri ile yüzleşmesini, yurttaşlarının mezarını ailelerine iade etmesi istiyoruz.”

Biz hep oradaydık

Mikail Kırbayır, sözlerini şöyle noktalıyor: “Ardahan’dan Cemil Kırbayır ile Mahmut Sayan, Edirne’den ise Sabahattin Ali ve Ayhan Türkoğlu mezarları bulunmadığı müddetçe biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Biz hep oradaydık demokrasi uğruna insan hakları uğruna…”

Son olarak 37 yıl önce kaybedilen Süleyman Cihan’ın ailesinden Avukat Ahmet Cihan ile görüşüyoruz. Av. Ahmet Cihan, ilk olarak kardeşi Süleyman Cihan’ın davasında, ‘canavarca eziyet edilerek öldürülmesine dair güçlü emareler olmasına rağmen’ zamanaşımı kararı verildiğini hatırlatıyor. Cihan, “Cumartesi İnsanları, 700 haftadır hemen her hafta bir kaybın akıbetini dile getiriyorlar faillerini açıklıyorlar. Faillerinin bugün bulunduğu mevki dair çok açık kimliklerini açıklıyorlar ama 700 haftadır bu çığlığı duyan olmadı” diyor ve ekliyor: “700 hafta aslında bu ülkenin vicdanının sesidir, 700 hafta kayıp yakınları ve destekçilerinin bir çığlığıdır. Aslında kaybolan yakınlarımız değil bu ülkenin hak, adalet ve vicdan duygusudur. Herkesin bizim yanımızda olmalarını ve bize destek vermelerini istiyoruz”

***

‘Güzel Ana’ hâlâ meydanda!

Berfo Kırbayır, Fatime Taşkaya, Kiraz Şahin, Şahsenem Cihan, Kesriye Demir, Cevriye Altunbaş, Zeynep Güney, Ziyneti Türkoğlu, Fincan Bilgin, Asiye Karakoç, Hediye Doğan ve Makbule Babaoğlu da yakınlarının cenazelerine kavuşamadan ya da faillerinin cezalandırılmasını göremeden yaşamları yitirdi. Cumartesi Anneleri’nin sembol isimlerinden olan ve ‘Güzel Ana’ ismiyle bilinen Güzel Şahin ise geçen yıl hayatını kaybetti. ‘Güzel Ana’nın İstanbul’da gözaltına alınan oğlu, Kocaeli Emniyeti’nde bulunmuştu. Oğlu sonradan bulunmasına karşın, ‘Güzel Ana’, Cumartesi Anneleri’ne katıldı ve gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açığa çıkarılıp sorumluların yargılanması talebiyle her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemde yer aldı.

‘Güzel Ana’nın kızı Meral Şahin, şunları söylüyor: “Ben annemin mücadelesini temsilen oradayım. Güzel Ana, hâlâ o alanda… 700 haftada annemin öfkesi 90’lardaki kadar dirençli, umutlu, ısrarlı devam ediyor. 90’larda 22 gün haber alamadık ağabeyimden. Dolayısıyla biz bu duyguyu bire bir yaşadık. Annem hayati bir sorun olmadığı sürece hep o alanda oldu. Kimi zaman yerlerde sürüklendiler saçlarından tutulup, kimi zaman araçlardan atıldılar sakat kaldılar… Annemin de bir kulağı aldığı darbelerden dolayı duymaz olmuştu, diz kapağında da ağır hasar oluştu, bunlar hep belgelendi. Cumartesi Anneleri benim ailem. O alanda özgür yarınlara dair ses çıkarken herkes ailem. Çok büyük bir aileyiz.”

Cumartesi Anneleri bugün saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda 700’üncü kez toplanacak. Eylemle eşzamanlı olarak 20 noktada da açıklama yapılacak. Yurtdışında da çeşitli noktalarda eylem düzenlenecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir