Barınma hakkı için zirve


Sarıyer Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.
Ev sahipliğini Sarıyer Belediyesi’nin yaptığı, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER)’ in organizasyonuyla gerçekleşen ‘Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ Cevahir Sosyal Tesisleri’nde yoğun bir halk katılımıyla gerçekleştirildi.

Kentsel dönüşüm konusunun ülkemizin gündemini tüm sıcaklığıyla sardığı bu günlerde, tüm toplumu ilgilendiren barınma hakkı konusunda birçok projeye ve etkinliğe imza atan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de konuşmacı olarak katıldığı zirve üç ana bölümden oluştu.

Gazeteci Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşirken ilk bölümde, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç konuştu.

Açılış konuşmasını, Başkan Genç yaptı

Konuşmasına; “Yaşamın her alanından gelen toplum önderleriyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum” sözleriyle başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, niteliksiz yerleşim alanlarının yanı sıra deprem riskini de barındıran ülkemiz açısından Kentsel Dönüşüm’ün hafife alınamayacak, bilimsel ve ahlaki kuralların dışında tutulabilinecek bir proje olamayacağını söyledi.

Hatalı yapılan bir kentleşmenin toplumsal birlikteliğin ve kültürel gelişmenin de önüne bir set koyacağını belirten Başkan Genç, bu projenin en büyük handikapı olarak da; hiçbir muhalefet partisinin, sivil toplum örgütünün, meslek odasının, kamu kuruluşunun veya hiçbir yurttaşın görüşünün alınması olarak gösterdi.

Murat Karayalçın: Sadece çevreyi değil, ahlaki yapıyı da tarumar ettiler

Zirvenin ikinci bölümünde söz alan Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, mevcut iktidarın sadece kentsel katliam ve çevresel felaket getirmediğini, toplum düzenini ve ahlaki yapıyı da tarumar ettiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm denilince akla gecekondular veya çarpık yapıların geldiğini söyleyen Karayalçın, imarlı binaların ve ruhsatlı iş merkezlerin de bu yapılanmada gözden geçirilmesinin önemine değindi. Kentsel yaşamın, inşaat emsallerini arttırarak değil,aksine inşaat emsallerinin azaltılarak kaliteli hale getirileceğini belirten Murat Karayalçın, kentsel dönüşüm konusunda 4 ana ilkeye özen gösterilmesinin altını çizdi. Bunları; Nitelik, yerindelik, birliktelik ve finansman olarak sıralayan Karayalçın, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’i gerçekleştirdiği projeler ve ilçesinde hayata geçirdiği nitelik, yerindelik ve birliktelik konularındaki başarılarından dolayı tebrik etti.

Zirvenin 3. bölümünde Kadıköy Belediyesi İmar Müdürü Erol Özyurt, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Çengeli söz alarak gelişmiş ve örgütlü toplumlardaki dönüşümün nasıl yapıldığı konusunda bilgilerini paylaştı. Kentsel yenilenme konusunda uygar ülkeler ve Türkiye arasındaki farkları gözler önüne seren konuşmacılar, dönüşümün ve gelişimin halk tabanlı olmadan mümkün olamayacağı konusunda fikir birliğine vardı.

Yeni Arayışlar Platformu Derneği’nin organize ettiği Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin son bölümünde söz alan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin Kentsel Dönüşüm sürecine karşı bakış açılarını ve iktidar tarafından karşı karşıya bıraktırıldıkları zorlukları anlattılar.

Başkan Genç; En büyük avantajımız, kenetlenmiş halktır

Yurt Gazetesi Genel Müdürü Ezgi Özbolat’ın moderatörlüğünü yaptığı zirvenin son bölümünde kapanış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’in Kentsel Dönüşüm konusundaki avantaj ve dezavantajlarını sıraladı. Genç, en büyük avantajlarının el ele vererek kenetlenmiş ve birlik beraberliklerini muhafaza eden Sarıyer halkı olduğunu belirtti. Önceden yap-sat denen bir müessesenin var olduğunu ancak artık kötü yönetimler yüzünden halka maket üzerinden, broşür üzerinden gösterilen konutlarla satış yapıldığını söyleyerek bunu; sat-yap modeli olarak adlandırdı.

Yapder Başkanı Mehmet Gözcü, Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin gerçekleştirilmesine sunduğu katkılardan ötürü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e ayrıca teşekkürlerini sundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir