Anayasa Değişikliğine Hukukçu gözüyle Bakış ; Av.Tülay Ateş (4)

anayasa-degisikligine-hukukcu-gozuyle-bakis-av-tulay-ates4

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE NEDEN HAYIR DİYORUM (4)

16 Nisan da yapılacak, partili cumhurbaşkanlığı sistemi Anayasa değişikliği için referandumda neden hayır dememiz gerektiğini, uzun yıllardır insanca bir yaşam için yılmadan mücadele eden ve Demokrasiyi içselleştirmiş yürekli bir hukukçu, birlikte yol yürüdüğüm can dostuma sordum. Av Tülay Ateş sade ,anlaşılır biçimde neden hayır dememiz gerektiğini yorumladı.
Yapılacak olan değişiklik maddeler halinde gazetemiz Haber Etkin de yayımlanacaktır..
Toplumun aydınlanmasına ışık tutacak bu değerli çalışmalarından dolayı Av.Tülay Ateşe Haber Etkin ailesi adına sonsuz teşekkür ederim.
Degerli Ramazan; ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KANUNUNUN 4 maddesi yürürlükteki anayasanın 77.maddesini değiştiriyor . Özetle değişiklikle Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.
Bu anayasa değişikliğinin TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜ YARATACAĞI ŞÜPHESİZİDR.
Bir ülkede demokratik bir yönetim için yasama-yürütme-yargının kesin olarak birbirinden ayrılması ve birbirinden bağımsız olmasıdır. Birbirinden bağımsız olmasının ilk şartıda seçimlerinin ayrı ayrı yapılmasıdır.
“Bu anayasa değişikliği ile ,partili cumhurbaşkanlığı getirildiğinden, parti genel başkanı olan cummhurbaşkanı milletvekillerini belirleyecek ve aynı anda yapılacak seçimlerde seçmen Cumhurbaşkanı ile onun partisine oy vereceğinden ,Cumhurbaşkanı fiilen yasama organının da çoğunluğunu belirleyip, kontrol edebilecektir.
“ Oysa seçimlerin farklı zamanlarda yapılması ,milli irade denetiminin işletilmesini de sağlar. Meclisin Cumhurbaşkanı ve yürütme karşısındaki bağımsızlığını güvence altına alır. CUMHURBAŞKANINI SEÇEN İRADE ARADAN BİR SÜRE GEÇTİKTEN SONRA YÖNETİMDEN MEMNUN OLMAZ İSE BUNU MECLİS SEÇİMİNDE SANDIĞA YANSITIP İKTİDARI DENETLEYECEK BİR MECLİS SEÇEREK DENGE KURABİLİR.
Aynı anda seçim denetim yolunu ortadan kaldırır. Getirilen düzenleme bir anlamda dayatma düzenlemesidir. Millete kimi Cumhurbaşkanı yapıyorsan onun partisinin milletvekili olarak seç ve onlara 5 yıl katlan demektir.”(Bülent Tezcan)
Prof.Dr.Selin Esen’in anayasa değişikliği ile ilgili makalesinden alınan aşağıdaki bölüm neden cumhurbaşkanı seçimleri ile meclis seçimlerinin aynı günlerde yapılmaması gerektiğine de ışık tutmaktadır. “Demokratik başkanlık seçimlerinde Başkan seçimi ile meclis seçimleri ayrı tarihlerde yapılır. Teklif, TBMM seçimlerini dört yıldan beş yıla çıkarıyor ve seçimlerin cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı günde yapılmasını öngörüyor. Bu düzenlemenin cumhurbaşkanını destekleyecek bir TBMM çoğunluğu sağlamak amacıyla yapıldığı anlaşılıyor. Bilindiği üzere, demokratik bir hükümet sisteminde iki organ arasında yürütme erkine odaklanan bütünleşmenin değil, işbirliğini sağlayacak araç ve mekanizmaların sağlanması gerekir. DEMOKRATİK BAŞKANLIK SİSTEMLERİNDE YASAMA VE YÜRÜTME ORGANLARININ İKİNCİ LEHİNE BÜTÜNLEŞMESİNİ ÖNLEMENİN EN ETKİLİ ARAÇLARINDAN BİRİ, BAŞKAN VE PARLAMENTO SEÇİMLERİNİ AYRI ZAMANLARDA YAPMAK, DİĞERİ İSE PARLAMENTODA İKİ MECLİSLİ BİR YAPIYI VE KISMİ SEÇİMLERİ öngörmektir. Demokratik bir başkanlık sisteminde yasama organının yürütme organına karşı aşırı zayıf bir konumda olmasını engellemek ve seçmenin eğilimlerinde oluşacak değişiklikleri parlamentoya yansıtmak amacıyla parlamento seçimleri kısmi olarak yenilenir. Ayrıca, parlamentonun iki meclisten oluşması, başkanın partisinin her iki mecliste de sayısal üstünlüğü elde etmesini zorlaştırıcı bir rol oynar.
Söz konusu teklifse, TBMM’nin tek meclisli yapısını koruyor, ancak bunun yerine kısmi seçimleri getirmiyor. Bir başka deyişle, cumhurbaşkanın ve TBMM’nin görev sürelerini mutlak biçimde birbirine bağlıyor.”
İstikrar ve güçlü yönetim ,güçlü Türkiye iddiası ile bu değişiklikleri yaptıklarını iddia eden iktidara ; 15 yıldır tek ve çoğunluk partisinden oluşan güçlü iktidar olarak İSTEDİĞİNİZ KANUNU ÇIKARDINIZ, İSTEDİĞİNİZ KANUNSUZ UYGULAMALARI DA YAPTINIZ öyleyse ne eksik kaldı da anayasa değişikliğini istiyorsunuz diye soruyorum.
.Bu nedenle Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin aynı günde yapılmasını demokratik bulmadığımdan ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HAYIR DİYORUM.
Haber Etkin /Ramazan Yiğit

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir