Adil Seçim Platformu’nu CHP’den ayırmak gerekiyor

Example HTML page

Adil Seçim Platformu’nu CHP’den ayırmak gerekiyor

Türkiye’nin şartları göz önünde bulundurulduğunda sadece mobil uygulama ile sonuç almanın zor olduğu açıkça görünüyordu. Partimizin iç sistemleri ile Adil Seçim Platformu’nu birbirinden ayırmak gerekiyor. Adil Seçim 4 partiden ve 12 demokratik kitle örgütünden oluşuyor

Birgün gazetesinden Meltem Yılmaz’ın söyleşisi ;

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, bu haftaki Pazartesi Söyleşisi’nin konuğu oldu. 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde, Adil Seçim Platformu uygulamasının çökmesi üzerine hedefteki isim haline gelen Adıgüzel, eleştirilere şu sözlerle yanıt veriyor:

“Adil Seçim Platformu, seçim günü çağrı merkezi ve canlı destek hattı binlerce soruya cevap vererek ve yönlendirmeler yaparak sandıkları maksimum seviyede kapsamak için çalıştılar. Adil Seçim Platformu’nun tek veri kaynağı CHP mobil uygulaması veya fotoğrafı çekilerek kendisine gönderilen tutanaklar değildi. Türkiye’nin şartları göz önünde bulundurulduğunda sadece mobil uygulama ile sonuç almanın zor olduğu açıkça görünüyordu.”

»Seçim günü CHP’nin il ve ilçe koordinasyon merkezine, sandık kurul sorumluları ve gözlemcilerden gelen bilgi, şikayet ve ihbarların toplanacağı bir masa oluşturuldu mu?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde sabah saat 6’da çözüm masamız sorulara cevap vermeye başladı. Milletvekillerimizden, avukatlardan, gönüllülerden oluşan tecrübeli ekipler illerde, ilçelerde ve seçimlerin gerçekleştirildiği okul çevrelerinde günün ilk ışıklarından itibaren çalışmaya başladılar. Her soruna anında müdahale edilmesi içi insanüstü bir çaba harcandı. İlk şikayetler, sandık kurullarının oluştuğu sırada geldi ve en çok mühürsüz çuvallara yönelikti. Biz de tutanak tutulmasını fakat asıl önemli olan meselenin çuvalın içindeki materyaller olduğunu, bunların eksiksiz ve tahrip edilmemiş, özellikle işaretlenmemiş olmasının kontrol edilmesini tavsiye ettik.

»Seçmen listelerinin askıda olduğu günlerde, kapı numaralarının değişikliği konuşuluyordu. Birçok seçmen halen listeleri kontrol etmeyi çok önemsemiyordu. Muhtarların taşınan, birleştirilen sandıklar ve kapı numaralarını kontrol etmesi ve bilgilendirmesi çok önemliydi. Muhtarları bu konuda harekete geçirmek konusunda bir çalışmanız oldu mu?

12 Mayıs seçmen listelerinin kontrol edilmesi ve itiraz için son gündü. Seçmenlerin ilgisini bu alana çekmek için videolar hazırlayarak sosyal medyada geniş kitlelere ulaşan farkındalık çalışmaları yaptık. Genel Başkanımız ve adaylarımız TV ekranlarından ilk adımın seçmen olmak olduğunu hatırlatan kontrol çağrıları yaptılar. Bu çalışmaları yaparken örgütlerimiz yerel yöneticilerle ve muhtarlarla sıkı bir ilişki içerisinde çalıştı.

»Gerek partinizin, gerekse ittifak partileri ile oluşturmuş olduğunuz Adil Seçim Platformu’nun, web ve mobil uygulamaları çöktü, yanıt vermedi. Oysaki siz seçim öncesi açıklamalarınızda son derece emin bir şekilde, kurulan sistemle sabah sandık kurulunda olmayan görevlilerden bile haberiniz olacağını ve anında gitmeyenin yerine birilerini görevlendireceğinizi söylemiştiniz. Bu durum kabul edilebilir mi?

Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum CHP, sandık işlemleri sistemi secim.chp.org.tr ve CHPNet mobil uygulaması üzerinden hiçbir sorun olmadan çalışmalarını sürdürdü. Partimizin iç sistemleri ile ortak havuz sistemi olan Adil Seçim’i birbirinden doğru ayırmak gerekiyor. Adil Seçim 4 partiden ve 12 demokratik kitle örgütünden oluşan; seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası demokratik bir seçim ortamı oluşabilmesi için sandık güvenliğinin eksiksiz sağlanması amacıyla oluşturulmuş bir platform. Adil Seçim Platformu, seçim günü çağrı merkezi ve canlı destek hattı binlerce soruya cevap vererek ve yönlendirmeler yaparak sandıkları maksimum seviyede kapsamak için çalıştı. Adil Seçim Platformu’nun tek veri kaynağı CHP mobil uygulaması veya fotoğrafı çekilerek kendisine gönderilen tutanaklar değildi. Türkiye’nin şartları göz önünde bulundurulduğunda sadece mobil uygulama ile sonuç almanın zor olduğu açıkça görünüyordu. Adil Seçim, seçim sonuçlarını açıklarken ortak veri havuzundan faydalanmak üzere bir model kurguladı. Bu ortak veri havuzuna CHP, HDP, SP, İYİ, HDP mobil uygulamaları ve ilçe başkanlıklarından girilen sandık sonuç bilgileri ile platform bileşenlerinden gelen sandık sonuçları bulunmaktadır.

500.000 civarında online kullanıcı seçim sonuçlarını adilsecim.net üzerinden kontrol etmiştir Adil Seçim’in veya CHP’nin seçim sonuçlarını AA’dan aldığı gibi bir iddia tamamen asılsızdır. Zira her iki tarafın da AA ile herhangi bir anlaşması yoktur, herhangi bir entegrasyonu yoktur. Mobil uygulama sadece tutanak gönderme işlevi için kullanılırken; adilsecim.net’ten ilan edilecek seçim sonuçları, bambaşka bir ortak altyapıda tüm bileşenlerden gelen sonuçları karşılaştırma prensibiyle çalışmaktadır. Tüm kamuoyunda oluşan yanlış algının ortadan kaldırılabilmesi için detaylı bir teknik rapor yayınlanacaktır.

»Toplumsal bilgi ve iletişim derneği başkanının bazı iddiaları var: Uygulamanın test edilmeden hayata geçirildiği, tutanağı giremeyince ASP uygulamasındaki telefonları aradığı, ancak hiçbirine ulaşamadım ve dönüş alamadığı, sonrasında da dönerler diye beklediği ancak dönüş olmadığı şeklinde. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uygulamanın ilk yayına girdiği günden seçim gününe kadar, Android kullanıcıları için 5 kere, iOS kullanıcıları için 3 kere güncelleme yayınlanmıştır. ASP’ye 79,914 tutanak başarı ile yüklenmiştir. Tutanak yükleyemediğini söyleyen kullanıcılarımızın bir bölümü KIRMIZI çerçevenin YEŞİLE dönmediğini, bir bölümü ise tutanağı gönder dedikten sonra bir cevap alamadığını söylemiştir. Tutanağı gönder dedikten sonra cevap alamayan kullanıcılarımızın tutanakları bize ulaşmıştır. Buradaki mekanizmayı teknik raporda detaylı olarak anlatacağız. Toplumsal bilgi ve iletişim derneği başkanı ile iletişime geçip aksaklığın hangi sebepten kaynaklandığını araştıracağız.

»24’ü akşamı iki ayrı açıklamanız var Sayın Bülent Tezcan’la birlikte, veriler elinize geçmemişken bu açıklamalar neye göre yapıldı?

24’ü akşam sistemin çöktüğü iddiasını kabul etmiyoruz. Adil Seçim Mobil Uygulaması 2 kere olmak üzere kısa süreli kesintiye uğramıştır. Herhangi bir çökme olsa idi 80.000 civarında tutanak tarafımıza ulaştırılamazdı. CHP sistemi ise hiçbir sorun yaşamadı. Sayın Bülent Tezcan’ın yaptığı açıklamalar bu sistemdeki anlık somut verilere dayandırılmıştır. Açıklamalarda hangi saate kaç sandığın örgütlerimiz tarafından bize gönderildiği ve sonuçların nasıl olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir. Gecenin ilerleyen saatlerinde YSK verileri ve örgütlerimizden gelen verilerin karşılaştırıldığı sistemde oranların uyuştuğu görülmüştür ve son açıklama yapılmıştır.

»Millet İttifakı seçimi kazanmış olsaydı bile, bu şekilde uygulamanın çökmesi ile, itiraz halinde kazandığını ispatlayabilir miydi? Kazandığınıza ilişkin veri sunabilir miydi?

Biz anlık olarak Türkiye’deki 972 ilçeyi takip ediyoruz. Sistemin nasıl çalıştığını dahi bilmeyenler sistem çöktüğü yorumları yapıyor. CHP sistemi YSK verilerini karşılaştırmak üzerine tasarlanmıştır ve bugün itibariyle %95 e yakın sonuç il ve ilçe başkanlıklarımızdan gelerek kontrol edilmiştir. Geriye kalan %5’lik kısmın bileşenlerden tamamlanma süreci devam etmektedir. Ayrıca bu sistem il ve ilçe başkanlıklarımıza açık olduğu için bütün sorunlu tutanaklar için anlık uyarılar vermekte itiraz ve takip sağlanmaktadır. Analiz ve karşılaştırma sistemimizin çıktıları doğrultusunda birçok ilde yaptığımız itirazlar ile vekil sayımız artmıştır.

»Peki hizmet aldığınız firmaya karşı bir yaptırım, tazminat düşünüyor musunuz? Sonuçta Cumhuriyet Halk Partisi’ne olan güven sarsılmış durumda? Bu konuda sarsılan güveni nasıl tamir etmeyi düşünüyorsunuz?

Sözünü ettiğiniz güven sarsılmasının, ASP ve CHP sistemlerinin sorumluluklarının ve birbirinden ayrıklıklarının tam olarak anlaşılamamasından ileri geldiğini düşünmekteyiz. CHP sistemleri; aynı diğer 3 parti için de olduğu gibi ASP sistemlerine veri sağlar konumdadır. Başka herhangi bir entegrasyon veya ortaklıkları yoktur. Ama şu unutulmasın ki biraz önce de sözünü ettiğim üzere ASP Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak, asla bir araya gelmez denilen partileri sandık güvenliği etrafında bir araya getirmiştir. Yine ASP’nin katkı ve çabalarıyla Türkiye’de ilk defa sandık takibi büyük bir görevli ve gönüllü katılımıyla, işbirliği ile gerçekleşmiştir. Elbette biraz önce de dediğim gibi sandıkların açılmaya başlamasıyla, bazı bileşenlerin gönderdiği verilerde yaşanan sıkıntılar, sonuçların açıklanmasını aksatmıştır.

***

Görevimiz doğru veri almaktı

»Sizin “700 bin gönüllümüzden tutanak aldık, CHP veri tabanında sorun olmadı” açıklamanız olmuştu. Peki, sorun olmadıysa bu veriler neden ASP’ye yüklenmedi?

Benim 700 bin gönüllümüzden tutanak aldık gibi bir açıklamam olmadı. ASP’nin birinci önceliği Türkiye’de bulunan sandıkları kapsamaktı. Ülkemizin yerel gerçeklerini de göz önünde bulundurarak, elimizde bulunan insan kaynağını doğru yöneterek birleştirdik ve “Birimizin olmadığı yerde öbürümüz olacağız, bütün sandıkları kapsayacağız” dedik. Türkiye tarihinde denenmemiş bir uygulamaya imza atarak muhalefet partileri olarak sandık güvenliği çalışmalarında bir araya geldik. Öte yandan, CHP örgütlerinin birinci görevi hızlı veri almak değil doğru veri almaktı. Gecenin ilerleyen saatlerinde Türkiye’nin dört bir yanından tutanaklar okullardan, ilçe ve il başkanlıklarımızdan sisteme yüklendi. Sorun yaşayan paydaşımızın sistemi çöktüğü için bir noktadan sonra CHP sisteminden ve doğru bilgi gönderen bileşenlerimizden gelen veriler ile sistemi açtık. CHP örgütlerinin gönderdiği, Mobil uygulama üzerinden gelen ve diğer bileşenler üzerinden gelen bütün tutanaklar elimizde. ASP, hazırlayacağı rapor ile bunu açık kaynak olarak bütün kamuoyu ile paylaşacak.

Kaynak BirGün Gazetesi

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir