3. havalimanı işçileri eylem başlattı

3. havalimanı işçileri eylem başlattı

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre 3 hava limanın da eylem yapan işçiler aşağıdaki açıklamada bulundu.

3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları sebebiyle sabah 06.30 itibariyle eylem başlattı.

3.havalimanında çalışan işçi, her gün iki kişinin öldüğünü iddia ederek “Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz” dedi. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, eylem yapan işçilere hoparlörlerden ‘ eylem yapana cezai işlem uygulanacak’ şeklinde anons yapıldığını belirterek işçilerin de hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdiğini söyledi.

İstanbul’daki 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları nedeniyle sabah 06:30 itibariyle eylem başlattı.

Yağmur altında servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu, tahtakurusu ve pire gibi sorunların da olduğunu vurgulayan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.

Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan çok sayıda işçi, servislerin çıkışına engel olarak tepkilerini dile getirdi.

“SÖYLENMİYOR BUNLAR”

İsmini vermek istemeyen bir işçi “Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar ” dedi.

“ODALARIMIZ TAHTAKURUSU, PİRE DOLU”

Çalışma şartlarının çok kötü olduğunu vurgulayan 3. havalimanında çalışan işçi “Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu” ifadelerinde bulundu.

“YARISI SABAH İŞE ÇIKTI YARISI BURADA”

Servislerin durdurulup yolların kapatıldığını belirten işçi, “İşçilerin yarısı sabah işe çıktı. Yarısı burada. Patronlar bizimle muhatap olmuyor, ‘bir hafta içinde hallolacak’ deyip erteliyorlar.” dedi.

İŞÇİLER İSYAN ETTİ: “HER GÜN İKİ TANE ÖLÜ ÇIKIYOR”

3.havalimanında çalışan işçi, her gün iki kişinin öldüğünü iddia ederek şöyle dedi; “Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal’de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz” dedi.

İŞTE İŞÇİLERİN YATAKLARINDAKİ TAHTAKURULARI

İşçilerden biri “20 gündür koğuşta yataksız ve tahtakurularıyla mücadele ediyorum. Otobüsler yarım saatte bir saatte gelmiyor. Kamp amirine gösteriyorum. İşte bak tahtakurularının yuvaları bunlar” diyerek yataktaki tahtakurularını gösterdi.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL BAŞKANI: İŞÇİLER HOPARLÖRÜN KABLOSUNU KESEREK YANIT VERDİ

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, eylem yapan işçilere hoparlörlerden ‘ eylem yapanlara cezai işlem uygulanacak’ şeklinde anons yapıldığını belirterek işçilerin de hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdiğini söyledi.

“BİRBİRLERİNİ EZEREK BİNİYORLAR”

Eylemin 09:45 itibariyle hala devam ettiğini belirten Öztutan “Kaldıkları kampta servis kalkıyor. Bu servisler yetersiz. Bir saat sırada bekliyorlar birbirlerini ezerek biniyorlar. Bu bir sorun. Sırılsıklam bir şekilde binerek çalışmaya gidiyorlar” dedi.

“BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLADIR”

Daha önce de eylem yapıldığını belirten Öztutan, “Saatlerle ilgiliydi düzeltilmişti. Ama bu sefer bir adım atılmayınca bir eylem gerçekleştirildi. 3. havalimanında herhangi bir eylem başlamışsa bardağı taşıran son damladır. 3. havalimanı, iş cinayetleri, barınma, beslenmeleriyle ilgili sorunların yaşandığı bir yer” diyerek eylemin bir birikmenin sonucu olduğunu vurguladı.

“AÇIKLANAN ÖLÜMLERLE İLGİLİ BİR CEZAİ İŞLEM YAPILDI MI?”

3. havalimanı inşaatında yaşanan işçi ölümlerine ilişkin de açıklama yapan Öztutan “Bakanlığın kabul ettiği 29’du 35’in üzerine çıktı. Şantiye açıldığından beri devletin kabul ettiği 30’dan fazla ölüm var. Rakamlarla ilgili tartışma var biz buna çok anlam veremiyoruz. Rakam tartışmasına girmek yerine açıklanan ölümlerle ilgili bir cezai işlem yapıldı mı? Bunu sormamız gerekiyor.” dedi.

İŞÇİLERE TEHDİT

İnşaat İşçileri Sendikası’nın twitter hesabından yapılan açıklamaya göre video çeken işçiler tehdit edildi. Yapılan açıklama şu şekilde: Video çeken işçi arkadaşlarımıza ve üyelerimize “video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildi.

İnşaat-İş Sendikası
@insaatsendika
Video çeken işçi arkadaşlarımıza ve üyelerimize “video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir